Corona bestrijden met UV-C licht
uv-c licht van gerwen

Corona bestrijden met UV-C licht

Van Gerwen is sinds deze week gecertificeerd voor het installeren van het zogeheten UV-C Licht. Dit speciale soort licht zorgt ervoor dat micro-organismen, zoals bacteriën en virussen, minder snel verspreid worden. Op deze manier hoopt Van Gerwen mee te helpen in de strijd tegen het coronavirus.

UV-C, wat is dat?
Licht kent verschillende regionen. Zo zijn er de lichtsoorten die wij met ons blote oog kunnen zien, maar er zijn ook lichtsoorten die niet waarneembaar zijn met het menselijk oog. Een van deze onzichtbare lichtsoorten is ultraviolet (UV) licht. Dit soort licht kent op zijn beurt ook verschillende gradaties. Zo is er UV-A licht dat we kennen als blacklight en dat wordt gebruikt door de recherche om sporen te vinden op een plaatst delict. Daarnaast is er UV-B licht, dat ons een mooi bruin kleurtje geeft wanneer we lang in de zon liggen. Daarnaast is er een ietwat onbekendere soort, namelijk UV-C licht. Dit is een lichtsoort die ervoor zorgt dat micro-organismen en bacteriën minder snel verspreid worden.

Hoe werkt UV-C
Micro-organismen, bacteriën en schimmels absorberen van nature UV-C licht. Wanneer UV-C licht de cel van een micro-organisme binnendringt, zorgt het ervoor dat de DNA-verbindingen in deze cel worden afgebroken. Hierdoor kan het desbetreffende organisme zich niet meer vermenigvuldigen en zich dus ook niet verder verspreiden. Zelfs organismen die bestand zijn tegen chloor en antibiotica kunnen worden gedesinfecteerd door UV-C licht. Deze lichttechniek kan dus organismen doden zonder dat er chemicaliën aan te pas komen, daarnaast is UV-C licht in staat om water, lucht en oppervlakten te desinfecteren.

“We zijn heel blij dat we als een van de eerste installateurs van Nederland gecertificeerd zijn voor UV-C!” – Ferry Bijdevier, Van Gerwen Installaties

UV-C gecertificeerd
Van Gerwen is vanaf heden gecertificeerd om UV-C belichting te plaatsen en om hierover te adviseren. Mede-eigenaar van Van Gerwen, Ferry Bijdevier, vertelt hier het volgende over: “We zijn heel blij dat we als een van de eerste installateurs van Nederland gecertificeerd zijn voor UV-C! Het is namelijk een mooi staaltje techniek. UV-C licht kan schadelijk zijn als het niet goed wordt geïnstalleerd. Daarom is het belangrijk dat alle partijen, van productie tot installatie, over de juiste kennis beschikken. Nu wij tot deze groep behoren, hopen we op deze manier ons steentje te kunnen bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus.’’

UV-C tegen corona
Een steentje bijdragen kan Van Gerwen vanaf nu zeker. Alle virussen en bacteriën reageren op blootstelling aan UV-C straling, dus ook het coronavirus. Uit labonderzoek van UV-pionier Signify is zelfs gebleken dat UV-C licht binnen zes seconden 99% van de coronacellen inactiveert. Door UV-C lichten in een ruimte te plaatsen verminder je de kans op besmetting aanzienlijk. Ferry vertelt: “UV-C licht biedt echt een uitkomst in sommige gevallen. Ruimtes die niet goed geventileerd kunnen worden zoals sommige klaslokalen en wachtruimtes bij bijvoorbeeld huisartsen, kunnen door het toepassen van UV-C licht alsnog veilig gebruikt worden. En alhoewel UV-C zeker helpt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het geen oplossing. 1,5 meter afstand houden blijft natuurlijk gewoon de norm.’’, aldus Ferry.

terug naar projecten
Call Now Button