Van zij-instromer tot elektromonteur
Zij-instromer Harm
Cursus Van Gerwen

Van zij-instromer tot elektromonteur

Van Gerwen Installaties werkt naast BBL-leerlingen met zij-instromers. Dit zijn vakmensen uit een andere branche, zoals bijvoorbeeld de autotechniek of metaaltechniek, die een carrièreswitch willen maken naar de elektrotechnische branche. Van Gerwen biedt deze mensen een intensief en leerzaam traject.

Juiste mentaliteit
Momenteel heeft Van Gerwen drie zij-instromers in dienst. Deze medewerkers komen uit de autotechniek, metaaltechniek en zorgsector. Rob de Kok, algemeen directeur, vertelt: “Via een advertentie op de website komen zij-instromers bij ons terecht. Beide partijen gaan eerst in gesprek, alvorens de beslissing wordt gemaakt om met elkaar in zee te gaan. Er wordt hierbij gekeken naar ambitie en huidige kennis van de branche. Daarnaast, niet geheel onbelangrijk, is het van belang dat de zij-instromers de juiste mentaliteit hebben om het vak te leren én uit te voeren.”

Nieuwe informatie
Een van de redenen om zij-instromers in dienst te nemen, is omdat het moeilijk is geschikt personeel voor elektrotechniek te werven. Naast een aantal BBL-leerlingen, neemt Van Gerwen dan ook zij-instromers in dienst. Deze zij-instromers worden door een ervaren monteur begeleidt en meegenomen in het dienstdoende project. Het kan voorkomen dat de zij-instromer door één monteur begeleid wordt gedurende een half tot twee jaar, maar ook dat de begeleider per project verschilt. Rob: “Het voordeel van verschillende leermeesters en projecten is dat je telkens andere informatie krijgt.”

Hoofd en handen
De werkzaamheden die de zij-instromers onder de knie krijgen bestaan onder andere uit het hangen van armaturen, maken van installaties en alle onderliggende kennis die een bekwame elektromonteur nodig heeft voor zijn loopbaan. Het traject is een combinatie van leren met het hoofd en de handen. Rob: “We zijn op zoek naar allround medewerkers en proberen onze medewerkers zo breed mogelijk op te leiden, zodat we onze monteurs overal in kunnen zetten. Maar we kijken ook naar de leerdoelen en interesses van de zij-instromers.”

Klaarstomen
Gedurende het traject worden de zij-instromers klaargestoomd om zelfstandig het werkveld in te gaan, natuurlijk onder de vleugels van Van Gerwen. Rob: “Ze krijgen een tijdelijk contract als assistent monteur, waarna het de bedoeling is dat ze laten zien wat ze in huis hebben.” Gedurende het traject worden de skills van de zij-instromers bijgespijkerd door middel van een aantal dagen praktijktraining, meelopen met een ervaren monteur of een vakgerichte cursus. Rob: “Onze zij-instromer Harm was binnen twee maanden klaargestoomd om zelfstandig noodverlichting te onderhouden en verlichting te vervangen. Het kan dus snel gaan. Die zelfstandigheid bij onze ‘leerlingen’ is iets waar we streng op selecteren.”

Ontwikkeling staat voorop
De zij-instromers die zich aanmelden bij Van Gerwen zijn veelal wat ouder en hebben rekening te houden met bepaalde levenskosten. Rob: “Hier houden wij dan ook rekening mee, er wordt altijd gekeken naar de persoonlijke situatie.” Er is geen vast aantal aan zij-instromers dat per jaar aan wordt aangenomen. Bij Van Gerwen staat ruimte voor goede begeleiding en ontwikkeling namelijk centraal. Rob: “Wij hebben het voordeel dat we een aantal ervaren monteurs in dienst hebben om de juiste informatie over te dragen. Daarnaast werken we ‘rond de kerk’, met andere woorden: in Brabant. Voor veel monteurs is de korte reistijd een groot voordeel en een van de redenen om bij Van Gerwen te komen werken.”

  • Date februari 11, 2021
  • Tags Projecten
terug naar projecten
Call Now Button