Het belang van noodverlichting

Als werkgever draag je volgens de Arbowet verantwoordelijkheid voor de veiligheid van medewerkers, bezoekers en leveranciers. Zo moet de werkgever zorgen dat er vluchtroutes en nooduitgangen zijn. Noodverlichting behoort tot de voorzieningen die noodzakelijk zijn om veilig gebruik te maken van de vluchtroutes en nooduitgangen.

Wetgeving noodverlichting

Bij noodverlichting komt flink wat wet en- regelgeving kijken. Dat dit kritische vragen oproept begrijpen wij maar al te goed. Waaraan moet noodverlichting allemaal voldoen? Hoe vaak moet noodverlichting onderhouden worden? Er zijn diverse wetten en normen waarin noodverlichting wordt benoemd. Het is niet makkelijk om op basis van de wetgeving precies te achterhalen waar de noodverlichting precies gemonteerd moet worden en hoeveel armaturen nodig zijn in een specifiek geval.

Wettelijke eisen

  1. De vluchtwegverlichting en vluchtwegaanduiding moeten op een duidelijke en makkelijk waarneembare plaats worden opgehangen om de evacuatie te bespoedigen.
  2. Daarnaast moet de noodverlichting binnen 15 seconden na het uitvallen van de stroom automatisch worden ingeschakeld en ten minste 60 minuten blijven branden met een minimale verlichtingssterkte van 1 lux, gemeten vanaf de vloer. 
  3. In het bouwbesluit staan de eisen voor de vluchtrouteaanduiding uitgebreid beschrevenen. Ook moet noodverlichting voldoen aan de NEN 3011 en de zichtbaarheidseisen in de NEN-EN 1838. Het is belangrijk om te zorgen voor de juiste kleuren, luminatie en verhoudingen tussen de kleuren en luminatie om de aanduidingen duidelijk en gemakkelijk te kunnen zien.
  4. Bovendien moeten anti-paniekverlichting ten minste 0,5 lux hebben en ook binnen 15 seconden na het uitvallen van de stroom automatisch inschakelen en minimaal 60 minuten blijven branden. 

U komt er niet onderuit de noodverlichting goed te onderhouden om aan de wettelijke eisen te voldoen en mogelijke boetes te voorkomen.

Een jaarlijkse keuring van uw noodverlichting en regelmatig onderhoud van uw noodverlichting is verplicht. 

Installatie noodverlichting

Met onze gecertificeerde noodverlichtingsdeskundige weten wij precies wat nodig is voor uw specifieke situatie zodat u aan de wetgeving voldoet. Zo hoeft u zich verder geen zorgen te maken. Wij voorzien u van advies voor een mogelijke installatie, aanpassingen of onderhoud. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. 

 
Wij staan voor u klaar

Waarmee kunnen wij u helpen?

contact